Hvorfor kan vi ikke være enige?
Helt siden hvete først ble dyrket i nærheten av Diyarbakır har samfunnskrefter stått i motsetning til hverandre. Temmingen av hvete handlet den gang kanskje mer om teknologi enn ideologi, men førte allikevel til konflikt og motstand. Nettopp det er tema for Vinterseminaret 2026.
Tiden vi lever i, vil av mange karakteriseres som særlig preget av konflikt og motstand. Sosiologene har lenge hatt interesse for å forstå hvordan ulikhet, makt og interesser strukturerer samfunnet og skaper vedvarende spenninger, både nasjonalt og globalt, og hvorfor konflikt og motstand oppstår, mellom hvem, og med hvilke konsekvenser. For første gang er demokratiet på verdensbasis på vei nedover. Vi stiller spørsmålet om krig og opprør—slik vi ser mellom Russland og Ukraina, Israel og Palestina, og i kurdernes situasjon i Midtøsten—i det hele tatt kan unngås; om det demokratiet vi idealiserer, hvor konflikter håndteres gjennom politikk fremfor vold, forblir uoppnåelig.
Søkelyset for årets Vinterseminar rettes ikke bare mot store konflikter i utlandet. Fremveksten av kunstig intelligens skaper frykt for konsekvenser innen offentlighet, utdanning og arbeidsmarked. Motstand mot mangfold har blitt sentralt i politikken, og spørsmål om likestilling og inkludering danner grunnlag for polarisering mellom unge menn og kvinner, hvite og brune, fattige og rike. Det er også grunn til å anta at oppfølging av regjeringens Perspektivmelding 2024, som belyser kampen om arbeidskraften, behovet for omstilling og fordeling, vil skape både en offentlig diskurs fylt av motstand i årene fremover.
Disse spenningene preger ikke bare politikken og det offentlige ordskiftet, men setter også samfunnsvitenskapene på prøve. Konflikten mellom Harvard og Trump-administrasjonen i USA ble et symbol på akademisk motstand mot statlig maktutøvelse og økonomisk press, og aktualiserte spørsmål om akademisk frihet, objektivitet og normativitet i forskning. Bør sosiologer tale imot de mektige og rike? Hva skjer når forskere utfordrer dem som finansierer prosjektene deres?
Sosiologforeningen inviterer til Vinterseminaret 2026 den 6.-8. februar, og ønsker alle mulige forslag og innspill til tema og program. Hvordan kan Vinterseminaret om «Konflikt og motstand» bli best mulig? Har du forslag til noen som burde innlede? Kanskje ønsker du selv å holde et foredrag eller lede en gruppesesjon på Vinterseminaret 2026? Ta kontakt med oss!
Velkommen til fjells!